Povestea rombului

Postat de floreageorge 06.03.2018 0 Comentarii

Traditii romanesti

POVESTEA ROMBULUI

Salutare. Ne mandrim ca suntem romani!!! Dar cunoastem semnificatiile reprezentarilor geometrice lasate de stramosii nostri?

Am sa va prezint, in acest articol, cateva dintre motivele nationale si cum am ales aceste motive sa faca parte din creatiile noastre.

Rombul, o forma geometrica cu o bogata incarcatura semnificativa care ar putea explica motivul pentru care ne-am aparat aceste meleaguri si de ce ne iubim atat de mult pamantul.

    

Inca de acum 10 000 de ani, oamenii au gravat, pe os si pe corn, diverse semen geometrice abstracte. Una dintre cele mai vechi reprezentari a fost gasita intr-o grota din munti, in Mehedinti. Mai apoi, oamenii au dezvoltat si alte simboluri: rombul, unghiurile, scaritele, clepsidra. Au invatat sa domesticesca plantele si animalele, au inventat ceramica pentru ca au avut surplus de hrana si au avut nevoie de vase. Pentru agricultura fertilitatea solului a fost vitala asa ca ei au reprezentat-o prin romb. Semnul sacru al fertilitatii solului a stat pretutindeni in centrul de interes al compozitiilor si reprezentarilor grafice. In timp a fost imbogatit cu romburi concentrice, sau umplut cu diverse hasuri cu linii oblice sau orizontale si culori. Liniile ce se unesc formeaza unghiuri care la randul lor sunt simbolul zeitatilor. Semnul vietii indestulate, sensul de spre mai bine. Doua linii parealele (gemene) ne dau puterea perechii si a unitatii.

Rombul foarte bine reprezentat în arta lui Brancuși și mai ales coloana Infinitului, reprezentând uniunea dintre cer și pâmânt, acesta găsindu-se cu precădere atât în portul tradițional cât și în sclupturi, vase, picturi bicericești.

Ne bucuram foarte mult cand primim mesaje si telefoane cu aprecieri sincere si delicate din partea clientilor si a sustinatorilor nostri.

Va multumim pe aceasta cale tuturor!

Lasa un comentariu

WhatsApp Chat

Acum putem tine legatura mult mai usor!

WhatsApp Chat