Traditii romanesti

POVESTEA ROMBULUI

Salutare. Ne mandrim ca suntem romani!!! Dar cunoastem semnificatiile reprezentarilor geometrice lasate de stramosii nostri?

Am sa va prezint, in acest articol, figura geometrica reprezentata in motivele nationale si porturi populare si cum am ales, noi oamenii, aceste motive sa faca parte din cultura noastra.


Rombul, o forma geometrica cu o bogata incarcatura semnificativa care ar putea explica motivul pentru care ne-am aparat aceste meleaguri si de ce ne iubim atat de mult pamantul.

Rombul indica simultan directiile vertical si orizontal, deaceea se poate spune ca este simbolul unificarii materiei cu energiei. Uneste cerul si pamantul, directia de inaltare /\, aspiratia catre Divinitate precum si directia orizontala <>, orientata catre materie.

Figura dinamica, generatoare de energie si miscare care uneste si armonizeaza creand echilibru intre bine-rau, frumos-urat, pace-razboi, lumina-intuneric. In stiinta antica se spunea ca boala este un dezechilibru, procesul de vindecare fiind de fapt procesul de re-echilibrare, astfel rombul este figura geometrica a vindecarii.

Inca de acum zeci de mii de ani, oamenii au gravat pe os, stanci, pereti din pesteri, lut, diverse semene geometrice abstracte cu diferite semnificatii. 

In decursul veacurilor oamenii au dezvoltat si alte simboluri: rombul, unghiurile, scaritele, clepsidra. Au invatat sa domesticesca plantele si animalele, au inventat ceramica pentru ca au avut surplus de hrana si au avut nevoie sa depoziteze pe termen lung hrana. 

Una dintre cele mai vechi reprezentari sunt Tablitele de la Tartaria, care fac trimitere la aceasta forma geometrica. Liniile ce se unesc formeaza unghiuri care la randul lor sunt simbolul zeitatilor/divinitatii. Semnul vietii indestulate, sensul de spre mai bine, echilibrul dintre energie si materie. Doua linii parealele (gemene) ne dau puterea perechii si a unitatii, stabilitatea refacerii vietii.


Pentru agricultura fertilitatea solului a fost vitala asa ca ei au reprezentat-o prin romb. Semnul sacru al fertilitatii solului a stat pretutindeni in centrul de interes al compozitiilor si reprezentarilor grafice. In timp a fost imbogatit cu romburi concentrice, sau umplut cu diverse hasuri cu linii oblice sau orizontale si culori, ajungand ca dupa mii de ani sa ne uitam cu mandrie la realizarile stramosilor nostri.


Rombul a fost foarte bine reprezentat in arta moderna a lui Brancusi, mai ales in Coloana Infinitului, reprezentand uniunea dintre cer si pamant, acestea gasindu-se cu precadere atat in reprezentarile populare-traditonale cat si in sclupturi, vase, picturi bicericesti.


Ne bucuram foarte mult cand primim mesaje si telefoane cu aprecieri sincere si delicate din partea clientilor si a sustinatorilor nostri pentru produsele fabricate si puse la vanzare.

Apreciem traditia si vrem sa impartasim mai departe cultura si valorile neamului nostrum romanesc.


Va multumim pe aceasta cale tuturor!